Hej Alexander

Välkommen till Nygården....
.
.
.
Efter vändning i luften !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pelletskamin

Sotaren var här i veckan som gick. Allt var ok förutom att skorstenen ovan yttertaket börjar ge sig.
Samma dag kom Sven som skall hjälpa mig med installationen av kaminen.
Hans råd var att lägga in ett rör i den pipa som kaminen skall anslutas till för att undanröja ev problem med läckor i stocken. Han bedömde att reparation av förslitningsskadorna på skorstenen ovan yttertak kan vänta några år.
Sven fixar även uppspackling av hålet i golvet där kakelugnen stod.
.
Jag fick order om att ta bort lite tegelsten som var kvar och samtidigt ta bort cementplattan som fanns framför kakelugnen.
Det är nu gjort och 5-6 lager tapet är också borttaget. Närmast putsen dvs första lagret bestod av Skara Tidning från 28 maj 1929 så nu vet vi med säkerhet att kakelugnarna förmodligen byggdes 1929 i och med att hela ytan bakom kakelugnen var tapetserad.
Med tanke på att vi har för avsikt att lyfta golven i halva huset, arbetsrum och sovrum, för att isolera om funderar jag nu på hur vi skall göra...
.
Såke...
Kolla dessa bilder:
.
.
.
Själva golvet är mellan 25-30 mm tjockt. Sedan ligger det ett grovt plank, säkert 50 mm tjockt. Frågan är om det är likadant i hela bottenvåningen ??

Det som göms i snö.....

Fortfarande känns det som en bra ide att inte slänga tegelstenarna som fanns inne i kakelugnen......Tack Per.
Som ni kanske minns från tidigare blogginlägg löses lerbruket lätt upp genom att lägga stenarna i vatten och kan sedan återanvändas. Lite roligt att tänka sig att över 80 år gamla stenar ev kan användas i en grill eller murat arbetsbord eller utgöra en del i det planerade garaget eller.......