Härliga Hälsingland eller "Bra ide, farsan"Jag har fått det stora nöjet att tillsammans med min fader besöka goda vänner till honom i Hälsingland.
55 mil avverkades i behagligt klimat tack vare AC i bilen och en underhållande berättare.
Väl frame blev vi varmt mottagna och serverade rotmos och fläsklägg...det var super-gott !!
Efter en god natts sömn blev vi dagen efter guidade runt under 6 timmar med avbrott för en härlig matpaus vid Dellens strand (B bjöd på en vansinigt god paj som jag skall försöka tillaga till min kära hustru på lördag).
Vid hemkomsten anslöt ytterligare familjemedlemar och senare på kvällen bjöds kålpudding/potatis och gratäng/tjälknöl.
Jag kan försäkra att vi njöt i fulla drag.
Den guidade turen kräver sin egen berättelse men det var väldigt intressant att lyssna på Birgitta som äger stora kunskaper om den trakt och kultur hon är uppvuxen i. För far var det lite av en "minnenas" resa eftersom han, sedan 1977 och fram till 2005, nästan varje år besökt familjen och fått ta del av såväl fest som vardag.
Tilläggas skall att fadern, nu 82 år, under de sista åren blivit något lite skröplig och under dec 08 knackade han på St Pers port men släpptes av någon anledning inte in....förmodligen ansågs han inte vara helt klar med sitt jordeliv. Detta följer iochförsig mönstret med tanke på att han anmälde sig på Arbetsförmedlingen då företaget, som han fortsatt att arbeta deltid på efter pensionen, gick i konkurs 2002.
Han var då 75 år....

Här kommer lite bilder från två underbara dagar.

Så här vacker är ingången i detta hem.


Förlåt min okunskap och dåliga minne...men det är inte en tulpan...men så vacker. Jag tror vi har samma sort hemma ??Stråsjö kapell i Bjuråkers församling, Hälsingland. Kapellet låg här fram till 1597, enligt 1700-talsprosten Olof Broman. År 2005 och 2006 återuppfördes kapellet enligt medeltida förebilder och delvis med medeltida teknik och verktyg. 11 juli 2006 ägde dess invigning rum. Det är beläget intill den plats där det enligt traditionen ska ha legat, på Kapellsval´n i Österstråsjö. En modern pilgrimsvandringsled Stråsjöleden går förbi kapellet.
Texten är hämtad från http://sv.wikipedia.org/wiki/StrÃ¥sjöleden
Pilgrimsvandringsleden det talas om är inte "modern" vilket ni kan läsa mer om här:
Pilgrimsled
Det finna mycket att berätta om detta kapell och det gör andra bättre än jag. Klicka därför på länkarna i den inledande texten. Ett annat och mer påtagligt sätt att verkligen känna atmosfären är att besöka kapellet  och kanske då passa på att bli stödjande medlem i föreningen eller på annat sätt medverka till att kapellet får sin planerade utformning.
Allt sker och bekostas idiellt .

Avslutningsvis ett stort tack till min käre fader för dessa dagar  tillsammans och i gemenskap och inte minst för att jag fått lära känna, och ta del av gästfriheten hos dina vänner...tack och stor kram till Birgitta